Svar på tal!
När jag i föregående inlägg pratade om ABBA sa jag att jag bannemej skulle ta reda på hur bäst-före-datumet bestämdes. Jag ljög inte. Lojal skribent som jag är, mailade jag ABBA och ställde just denna fråga:
Hej! Jag undrar helt enkelt bara hur ni får reda på
bäst-föra-datumet? Smakar man lite av tex kaviarn varje dag tills den
smakar konstigt eller hur går det till?
Snabbt och säkert fick jag ett svar av Kate Eklund, löntagare på Abba konsumentkontakt seafood, där hon skriver:
Hej.
Tack för ditt mejl.
I kylförvaring håller sig en oöppnad tub som vi garanterar fram till den
bäst före datum som står på tuben. Ofta håller den längre för detta är en
rekommendation inte en sista förbrukningsdag. En öppnad tub kan man ha i
flera månader i regel. Det kan inte växa till farliga bakterier i denna
miljö som vi blir sjuka av. En bra regel är att så länge det smakar bra och
konsistensen, utseende är ok då kan man använda den. Kalles är som man
säger en livsmedelssäker produkt, detta beror på att den är salt och att
det är en bra förpackning. Det är värme och luft som gör att den härsknar.
Kate, gillar namnet, raawwr