Elakt att vara snäll?

Definiera innebörden av egenskapen "snäll". Är det alltid snällt att vara snäll?

Du är "elak" mot en kompis
Ex.

Din kompis har köpt en sprillans ny tröja. Den är naturligtvis SKITFUL (!) men är det snällt att säga det det till en muntergök som spenderat pengar på detta smaklösa plagg? Egentligen inte. Speciellt inte om den är på öppen köp eftersom att kompisen då fortfarande har en chans att rätta till sitt rabiata misstag. Låt oss säga att hon klipper av lappen i nacken och går runt med denna tröja. Alla tittar på henne och tänker samma sak "Vad fan tänkte hon på när hon klädde på sig imorse?" men denna olyckligt vetande kompis tänker "Wow, så många som dyrkar min tröja!". Hon skämmer med andra ord ut sig fullständigt och du gör inte ett skit för att förhindra denna förnedring.

Du är "elak" mot dig själv
Ex.

Du ska gå på en formell middag och det som serveras är delikatesser i gourmetklass: Oxfilé, entrecote, hummer, portvinssås, en chocklad dessert innehållande criollonkakaobönor som är kakaons Rolls Royce med tillhörande jordgubbar utvalda av den mest noggranna och kräsna spekulant någonsin. Du tål inte chockladen men för att bespara värdens känslor tar du tacksamt emot en bit som kommer orsaka kaos i så väl mage som mun hos dig. "Nej tack. Jag är allergisk mot chocklad." + ett litet leende?. Som Bree Van de Kamp så artigt hade sagt:

"Apparently there is a downside of having good manners."



...den som bär denna...


 


"Ja, du är tillräckligt ful."

Det är nästintill oundvikligt. I alla filmer finns det den negativt präglade karaktären vars roll går ut på att vara ful, fet, tanig, mobbad, nörd eller ha ett allmänt ofördelakting yttre. Skådespelarna har gått på en audition (med undantag av de stora stjärnorna som blivit tillfrågade) för att söka till en roll som de själva anser sig vara rätt man för. Låt säga att du råkar vara tjock och du söker till en roll som den feta, fula och utstötta tönten i klassen som bara äter hamburgare istället för att träffa sina kompisar...det kallar jag självinsikt. Vilket självförtroende skulle du få om de skulle ge dig rollen? Det är någonstans en slags bekräftelse på att du är tillräckligt ful och fet, även om de gör vad de kan för att få dig att se ännu fulare och fetare ut. Jag tror knappast att de skulle ge rollen till en riktigt snygg tjej som de sedan måste arbeta i timmar med för att få henne att se ut som du redan gör. I en bransch som denna bryr de sig inte om känslor, nä, här är det pengar som styr.


Frågeställning: Borde inte de antagna skådespelarna bli ledsna när de fått bekräftelsen: "Ja, du är tillräckligt ful."?





Nicholas Hoult i "About a boy". Så töntig att han blir gullig.
Lika "loser" i verkligehten? Hoppas inte.

(8)...killing me softly with this song, killing me softly...(8)



RSS 2.0