Svart vs. Vitt

Varför envisas tex amerikanarna med att använda "svarta tavlan" i sin undervisning? Whiteboarden borde vara så fruktansvärt mycket mer praktisk, lättare att använda alltså. Jaja, den funkade tydligen utmärkt för vissa...



En väldigt dyr leksak

Jag tycker att jag är så jävla smart! Jag har kommit på en plan om hur jag ska bli snuskigt rik om sisådär 50 eller något. Min tanke är att jag ska åka iväg till en stor leksaksbutik. Väl framme tänker jag gå runt i alla gångar för att leta upp den perfekta leksaken. Den perfekta. Mycket essentiellt. Mycket. När jag hittat den leksak jag tycker är den ultimata tänker jag köpa den. Viktigt är också att leksaken kommer i en fin förpackning eftersom att det är den som är nyckeln till framgång. När jag med min nya leksak kommit hem ska jag lägga den någonstans där jag inte kommer hitta den förrän jag flyttar hemifrån (förhållandevis snart hoppas jag).

Många år senare kommer jag och min leksak fortfarande hänga ihop och förpackningen kommer fortfarande att vara ouppbruten. Gammal leksak + fläckfri + ouppbruten förpackning = mycket pengar från en samlare till Amanda!

Svaret är ja, du får lov att utnytja min briljant excellenta plan.


 


Ni borde få sparken

Till en börjarn vill jag bara säga att jag inte förstår varför de överhuvudtaget måste översätta filmtitlar från första början. Men om de nu ska översätta, gör det ordentligt då! Jag förbryllas över hur höga dessa översättare måste varit då hon/han tolkat följande titlar:


Attack of the 50 ft. woman – Wow, min fru är en sexig jätte


Blue Heaven – Hur jag lärde en FBI agent att dansa marengo


Death at a funeral – Trångt i kistan


Dr No – Agent 007 med rätt att döda


Foul play – Tjejen som visste för mycket


From Russia with love – Agent 007 ser rött


Getting there – Tvillingarna får körkort


No mans land – Biltjuvarna, snodd på 29 sekunder


Off season – Min farbror jultomten


Private Benjamin – Tjejen som gjorde lumpen


Superbad – Supersugen


Swingers – Du, var är brudarna?
 

The family man – En andra chans 
 

The Jennie project – En schimpans i familjen


The producers – Det våras för Hitler


The swimmer – Avslöjad


The worlds fastest Indian – Citronträd och motorolja, en sjuhelvetes sann historia.


Town and country – Män och kvinnor


Wildcats – Tjejen som tog hem spelet


Without a clou – Ombytta roller på Baker Street



Kanske skönast av alla är de titlar som är översatta från engelska till engelska. Jag förstår inte riktigt poängen med det.



The rundown – Welcome to the jungle


Wonderland – The wonderland murder


Teaching ms Tingle – Killing ms Tingle


The business – Gangster’s paradise


Unstopable – 9 lives


Die Hard – Die Hard
Die Harder – Die Hard II


High heels and low lifes – Blackmail


Live free or die hard – Die Hard 4.0



Översättare kan med andra ord vara oerhört roande.



Är självmord så vanligt?

Mitt projektarbete går ut på att skapa ett filmmanus som inte suger och på så sätt få bra betyg. För att få ihop detta krävs lite research och vad går då upp emot google? Jag tog fram hemsidan och skulle skriva in "sätt att tala". Jag kom inte längre än till "sätt a..." förrän tio olika sök-förslag dök upp. Av dessa tio var fyra förslag baserade på döden varav två gick direkt ut på självmord. Frågan jag då ställer mig är: är självmord så vanliga att de förtjänar både guld och bronsmedalj i en bäst-av-tio-sökning? Mest skrämmande är nog att du får 5 190 000 träffar vid sökning av "sätt att ta livet av sig". Den första träffen var Wikipedia där rubriken löd "Självmordsmetoder". 

Så här sig underrubrikerna ut: 

Innehåll

 


Detta visar alltså att varje punkt har en närmre beskrivning av hur varje metod ska uträttas. Är snaran knuten på rätt sätt?

"Hängning är den näst vanligaste självmordsmetoden i Sverige med en andel på 28,1 % av självmorden under perioden från 1995 till 2004.[6] Att den är så vanlig kan förklaras av att ingen dyr eller svåranskaffad utrustning krävs."

Att begå självmord är detsamma som att vara självisk. Mer eller mindre. En sak man dör ifrån är problem. Vem bryr sig då om pengar? Ska man inte dö med någon värdighet alls? Som om att googla fram sätt att dö på inte är illa nog.

Det låter kanske helt galet men jag rekommenderar faktiskt denna sida. Jag kunde inte låta bli att läsa igenom all text. Riktigt rolig läsning. Skribenten har på ett formellt och seriöst sätt försökt förmedla sin kunskap vilket gör allt ytterst ironiskt och skrattretande.

Åldersgräns = 18 år

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvmordsmetoder#H.C3.A4ngning


Väx upp för fan

Vuxna kan vara förvånansvärt omogna. Mina föräldrar är ett bra exempel på detta.

Pappa:



Normalt sett ska det finnas gula, orangea, vita, rosa och gröna.
Tydligen är det bara resterande som är goda eftersom att färgämnet smakar så mycket.


()


Mamma är inte bättre:





()


Detta är det klassiska vägrar-äta-skalken-beteendet. 
Jag trodde bara att det var femåringar som höll på så.
Men tydligen...femåringar och mamma.



He's the girl

Jag är smått trött på alla budget-film-kopior som inte lyckas bättre än att ta sig in som enda exemplar på hemmakväll. Jag och min syster bestämde oss för att hyra en film och kom överens om att vi för en gångs skull skulle hyra en gammal film. Sagt och gjort. Vi kom hem med "He's the girl" som är dålig blandning mellan freaky friday och freaky friday. Skillnaden är bara att det i originalversionen är en mamma och en dotter som byter kropp. I kopian är det en kille och en tjej. Resten...same same. På framsidan står "Om du gillade She's the man, kommer du att älska den här filmen." Detta är riktgit skrattretande. Kom på något nytt för helvete!

 



Bara en idiot tror något annat än att de blir tillsammans i slutet.

Been there, done that.


Nalle Rovdjur

Världen tycks ha bestämt sig för att nallar är gulliga, snälla, fredliga och barnväniga. Nallebjörnar är det typiska gosedjuret för barn, oifrånkomligt? Nalle Puh, Rasmus Nalle och Mirandanallar aka "me to you nalle", åh så söta de är. Gulligull. Men hur är det i verkligheten? Även om björnen vanligtvis undviker människan kan det hända att den ploppar upp. Okej, endast två människor har blivit dödade av en björn på 100 år, men än sen? Man kan ju ändå bli skadad. Är det inte det föräldrar försöker förhindra? Blir allt inte lite motsägelsefullt? Just nu låter jag som en 40-årig paranoid surtant som tänker sig det omöjligt, men alla bor inte i stan där tillsynes ingen björn löst befunnit sig. Nej, jag har inget emot björnar, jag skulle tom vela träffa en...?


Tack!

Jag vaknade för drygt 30 min sedan. En ny dag, nya krafter, nya bekymmer, nya fina ögonblick och ny snö. Det första jag gjorde när jag steg ur min underbara kamin var att tampas med min gåshud och titta ut genom fönstret. Jag kunde inte skilja mellan gata och trottoar. Åh vad januari är min favoritmånad! Jag kände "Nej! Idag skiter jag i skolan!" men sedan fick jag en slug idé. Jag gick ner för trappan och in i vardagsrummet där mina föräldrar var.

Jag - Får jag köpa ev av era tjänster?
De - (lååång tystnad)
De - (lååång tystnad)
De - (lååång tystnad)
Mamma - Ja, jag kan köra dig (suuuck)

När hon avslutat meningen såg jag henne som Heliga Birgitta. Detta innebar inte bara att jag slapp ta den bacillhotande bussen nej, jag fick också bege mig av hela 20 min senare = två timmar på morgonen. Japp, denna dag börjar iallafall bra!

Vem fan är du?

Jag fick det nyaste nummret av Solo i brevlådan idag. Jag bläddrade lite i den och kom att tänka på hur sjukt många kändisar som finns. Jag kom också att tänka på hur sjukt många kändisar som finns som jag inte har en aning om vilka de är! Tog mig evigheter att upptäcka Gwyneth Paltrow till exempel.

Jag googlade kändisar enbart för att prove my point. Jag fick upp en lista på olika skådespelare, artister (även artistgrupper), karaktärer (i tex filmer) och andra allmänt kända (kungafamiljen). Jag gick igenom vartenda namn som så fint stod upplistade efter namnordning.

Hur många av dem visste jag vilka det var? 

Kolumn 1: första bokstav på kändisarnas namn
Kolumn 2: antal kända namn
Kolumn 3: antal kända namn jag visste vilka de var

A

26

16

B

28

14

C

22

14

D

14

5

E

10

8

F

4

2

G

6

2

H

4

3

I

2

1

J

25

10

K

7

3

L

12

3

M

27

12

N

4

3

O

6

4

P

18

9

R

17

10

S

24

13

T

23

13

U

1

1

V

3

1

W

4

2

Z

1

0



Denna hemmagjorda enkät visar tydligt hur många kändisar som är ett frågetecken. Är det skrämmande eller förståeligt att jag av 288 bara visste hur många 149 stycken var? Jag tror ärligt talat inte att jag bara pratar för mig själv. Jag får en IG-prövning i kändiskunskap. Faktum är att jag är så dålig på kändisar att jag inte ens vågar skriva vilka kändisar det var som jag inte hade en aning om vilka de var. "Är hon helt efterbliven?" skulle förmodligen vara en reaktion då jag säger att jag inte vet vem Ali Landry är. Om du vet vem det är, good for you. Om du inte, välkommen hem till mig.

½ 8

Halv åtta hos mig. Förmodigen är det det roligaste vardagsprogramet någonsin!

För dig som inte tittar på programmet: fyra (oftast säregna) människor som aldrig träffats förut ska turas om att bjuda varandra på middag. De betygsätter alla varandra och vinnaren får 15000 kr i slutet av veckan.

Idag gick startskottet och veckans deltagare är Robin Österberg, Birgitta Nordquist, Sedir Ajeenah och Jessica Grönwall. Först ut var Robin som överraskade sina gäster med att ha löständer i munnen. Han såg ut som ett äkta mongo och de tre övriga deltagarna såg förskräckta ut när de mötte honom och fick förmodligen hålla sig för skratt. Själv hade jag fått panik. Hade kanske vänt på klacken och gått? Han såg inte klok ut! När alla var samlade i vardagsrummet tog han ur löständerna och njöt av sitt lilla skämt. Gästerna skrattade ivrigt och Sedir sa att han fått fet ångest för att han var rädd att han såg ut så på riktigt osv. Vad är det för skit Robin har för sig? Nej, det pappret lägger vi i inte-alls-roligt-men-bättre-lycka-nästa-gång-mappen.

Birgitta, en pensionerad hemkunskapslärarinna, klagade över dukningen där hon saknade tygservetter. Avsaknaden av en aschett (som hon tyckte skulle befinna sig under glaset som innehöll tiramisu) till efterrätten tycktes också störa henne. Buhu.

Silly child

Är det obligatoriskt för föräldrar att bli poliser när de blir just det, föräldrar? De älskar sina barn över allt annat precis som det ska vara men lighten up. När de blir vuxna kommer de bete sig lika illa som sina föräldrar iaf. Gå mot röda gubbar, prata med främlingar, skrika fula ord och kanske till och med röka.

Barn tror på allt. Det bara är så.


Tvärtom-leken

Torka upp spyor från 18-åriga fjortisar som borde lärt sig hantera sprit för länge sedan, plocka upp hundbajs, använda blöjor och road kills. Glöm inte soppåsarna där soptunnan tydligen ligger alldeles för långt bort för att slänga dem i den. Och sen har vi ju biosalongerna där golvet är lika klistrigt som på en handbollsplan.

Gå på möten långa som Sagan om Ringen i en ny Armanikostym bland andra som också har nya Armanikostymer, sy ett skitfult plagg (alla köper det bara för att du är du) och försvara Al Capone-synonymer.

Vem borde få mest betalt?

Detta är vi trötta på

Detta är vi trötta på:

x Reklamen i Spotify
x (Banka) Anna Anka
x Hello Kitty
x Vinterjackor
x Skolans potatis
x Växthuseffekten
x Räddabarnen-reklamer
x Morgonmänniskor
x Match.com
X Comic Sans
x Behovet av ctrl+alt+del
x Kretiner

Stackars Stackarn'

Det var länge jag såg honom. Det finns en man som är ca 165 lång, smal, har en blå stickad mössa, har smutsiga jeans, någon slags kavajjacka (förstår mig inte på), allmänt äckliga och fula kläder och ett skägg som skulle göra tomten avundsjuk. Låt oss kalla honom Stackarn'.

Stackarn' hoppar på bussen från samma busshållsplats som jag. Jag tänkte att om jag står 20 meter ifrån honom känner jag inte stanken från honom. Ohboy, hade jag fel eller?! När jag hade samlat mod till mig för att titta på Stackarn' såg jag honom slå sig själv. Rikta boxar mot huvudet. Kallas det misshandel om det är man själv som åstadkommer åkommorna?

I vilket fall som helst kom bussen. Slug som jag är tänkte jag "Okej, om jag låter honom gå på först vet jag vart jag inte ska sätta mig." Mitt lilla påfund gick inte som planerat då han "vägrade" att gå på först. Jag tog mig i kragen och klev på. Jag såg ett säte med två lediga platser. Jag satte mig inte där. Tänk om han skulle sätta sig bredvid mig! Istället satte jag mig bakom det sätet bredvid en kille. När jag satt mig där tänkte jag "Fan! Om han sätter sig framför mig kommer jag ju känna hans lukt!" Som tur var gick han vidare och satte sig där bak. Som om det hjälpte, man kände hans stank i hela bussen iallafall. Problemet med vidriga lukter är att man inte vill andas via nästan för då luktar man allt men att andas genom munnen...är det värre? Då känns det ju som om man får in allt i munnen = äckligare?

Hellre att möta Stackarn' på detta vis än på det sättet min syster fick möta honom. Han satte sig bakom henne och ryckte i hennes säte hela vägen fram till värnhem, dvs en relativt lång sträcka. Men för livet? Jadå! Nästa gång jag ser honom tar jag nästa buss...

Right back at you!

Okej, de flesta taxichaufförer är i regel harmlösa och kanske till och med trevliga, men de finns små guldkorn i även denna hög. Små djävular som bekräftar regeln. Vad gör man med dem? Man hämnas!

Tricket är att ta reda på namnet. Chaufförerna har ett visitkort någonstans på instrumentbrädan, se efter där men om det är för mörkt i taxin eller du glömmer att plocka informationen får du problem. Lös!

När du vet namnet ringer du till denne och beställer taxi. När chauffören kommer med bilen sätter du dig i baksätet och säger "Till nästa gata tack."


I ungdomen

Det glittrar så gnistrande vackert i ån,
det kvittrar så lustigt i furen.
Här ligger jag lat som en bortskämd son
i knät på på min moder naturen.
Det sjunger och doftar och lyser och ler
från jorden och himlen och allt jag ser.

Det är, som om vinden ett budskap mig bär
om lyckliga dagar, som randas,
mott blod är i oro, jag tror jag är kär
- i vem? - ack i allt, som andas.
Jag ville, att himlens och jordens allt
låg tätt vid mitt hjärta i flickgestalt.

/Gustaf Fröding


Vad betyder detta? Jag förstår mig inte på dikter
och trots lagen som ger en rätt till fri tolkning av
dikter vill jag ha det sanna buskapet.
Jag vill förstå denna dikt.
(annars inget MVG i svenska B.)

RSS 2.0